Trabzonluların izini sürerken

Trabzonluların izini sürerken

Vahit Tursun

Tarih boyunca insanlık, bir sel gibi Doğu’dan Batı’ya olduğu gibi, tam tersi yolda da akıp durdu. Bu insan selinin gelip geçtiği yerleştiği sonra yine belki de milyonlarcasının göçüp gittiği yerlerden biri de, antik çağlardan beri halen ayakta duran Trapezus’tur, Trapezunta’dır, Trabzon’dur.

Bu yüzden midir bilinmez, son yıllarda Trabzonlular tarafından üretilen “Bize her yer Trabzon” sloganı, belki de tarihin Trabzon çocuklarına bilinçaltından söylettiği bir gerçektir. Tarih sayfalarını karıştırdıkça, büyük bir coğrafyada Trabzon ile ilişkili sokak, yol, mahalle, köy ve şehir adlarına ve yaşayan Trabzon’un kayıp çocuklarına da rastlıyoruz.

Burada bu makaleyle, tarih tünelinin fakir loş ışıkları arasında, hemşerimiz olan Diyojen’in feneriyle, tünelin gizli hücrelerinde hemşerilerimizi bulup ortaya çıkarmaya çalışacağım. Elbette ki Trabzon’un kayıp çocuklarını bulup yazmak kolay iş değil. Bunun için kitaplar dolusu yazmak gerekir. Vereceğim bilgiler, ancak çeşni düzeyinde kalacak. Umarım kafalarda var olan ve dünyanın öte taraflarına dağılan Trabzonluların fotoğrafını biraz daha netleştirebilirim.

Mitoloji

Mitoloji, tarihin vazgeçilmez giriş kapısıdır. Ben bu kapıdan girip tarih boyunca, günümüze dek Trabzonluların izlerini sürmeye çalışacağım. Elbette Mitoloji tek başına bir veri değildir. Ancak Tarih ile birleştiğinde, birçok fotoğrafın tamamlanmasına yardımcı olabiliyor.

Amazonlar
Helen mitolojisine göre Karadeniz’de, Themiskira (Terme) ve çevresinde yaşayan savaşçı kadın birliklerinden oluşan Amazonlar vardı. Zaman içinde, yaşadıkları yerler kendilerine az gelmiş olmalı ki, tüm Anadolu’yu, sonra da Yunan coğrafyasını işgal ederek yayıldılar. Etiyopya’ya kadar ilerlediklerini söyleyenler de vardır.


Amazonlar

Friksos ve Hele
Karadenizle ilgili mitlerden birisi de Friksos ve Hele’dir. Friksos bir erkek, Hele ise bir kız çocuğudur.  Bu çocuklar, anneleri Nefeli tarafından, üvey annelerinin gazabından korunmaları için altın koç üzerine bindirilerek Karadeniz’e, Kolchida’ya doğru gönderilirler. Hele, Çanakkale Boğazı üzerine gelindiğinde, tutunduğu koçtan elleri kayar ve aşağıya, denize düşer. Friksos ise çaresiz, yoluna devam etmek zorunda kalır. Yolculuk sonunda Kolchida’ya ulaşır. Oranın kralı Friksos’u iyi karşılar ve onu kızı Khalkiopi ile evlendirir. Friksos, eşi Khalkiopi’den Arğos adından bir erkek çocuk sahibi olur.


Friksos ve Hele

Argonotlar
Arğos büyüdükten sonra babasının vatanına gider. Orada, Yason adında bir genç yaşamaktadır. Yason henüz küçücük çocukken, amcası olacak adam, babasının tahtını zorla ele geçirmişti. Şimdi ise artık büyümüş, genç ve güçlü bir adam olmuştur. Yason amcasından, babasının tahtını geri ister. Amcası, Friksos ve Hele’nin Pontos’a götürdükleri altın postu geri getirmeleri karşılığında babasının tahtını iade edeceğini vaat eder. Ancak Pontos’a gidebilmek için bir gemi lazımdır. Arğos bu gemiyi inşa edebileceğini söyler. Tanrıça Athena’nın da yardımıyla bir gemi inşa ederler.

Sonuçta aralarında Herkül gibi yiğitlerin, Orfeas gibi kemençecilerin bulunduğu elli dolayında maceracı, Yolko’dan (Bugünkü Volos) Karadeniz’e doğru yola koyulurlar. Orfeas kemençesini çalarken, kürekçiler nefes nefese kürek çeker. Böylece, engin dalgaları aşarak Karadeniz’de bulunan Kolchida’ya varırlar.

Kolchida kralı Eitis (Aetes) ten altın postu geri vermesini isterler. O da onlara, post karşılığında bir sürü şartlar ileri koşar. Büyün şartları yerine getirmelerine karşın, Eitis sözünde durmaz. Arğos gemisinin mürettebatını öldürmeye kalkar. Ancak kralın kızı Media, yakışıklı ve genç Yason’u görür görmez ona aşık olduğu için babasına ihanet eder ve maceracı argonotlara yardımcı olur. Onları babasının şerrinden kurtarıp, aşkı ile birlikte Yunan coğrafyasına giderler.

O gün bu gündür, Yunanistan’ın Yolko şehrinden Karadeniz’e doğru yola çıkarılan bu gemiye, ustasının adı olan Arğos’tan esinlenerek Arğo konur. Arğo’nun da mürettebatına Argonotlar denir.


Argo gemisinin tasviri

Teoriler

Pelasglar
Eski klasikleri karıştırdığımızda, Helenlerin ataları sayılan Pelasglardan çokça söz edildiğini görürüz. Ancak Pelasgların gerçekte anavatanları, anadillerinin Helence mi yada benzer bir dil mi olup olmadığı hakkında henüz kesin bir kanı oluşmadı. Teori aşamasında bulunan Pelasglar, bilim adamları ve araştırmacıların henüz üzerinde durduğu bir konudur. Pelasglar bazıları için Anadolu’lu, bazıları için Karadeniz’li ve bazıları için de Yunan coğrafyasının otokton halklarındandır. Örneğin; İlyas Karagöz, Pelasgların Karadenizli olduklarını yazar. Pelasglardan söz eden birçok ciddi klasik yazar mevcuttur. Pelasgların Yunan coğrafyasının pek çok yerleşim bölgelerinde yaşadıkları birçok klasikte kayıtlıdır.
Arkadia’daki Trapezunta
Τrabzonlularla ilgili bir teori, Yunan Mora yarımadasındaki Arkadia bölgesi, Ğortinos belediyesine bağlı Kiparisia ve Mavria köyleri arasında kalıntıları bulunmuş olan Trapezunta kenti ile ilgiliydi. Bu konuda yazan klasik yazar Pafsanias, araştırmacılar arasında oldukça kafa karıştırdı. Bazıları Arkadia’daki Trabezunta’nın Trabzonluların ana kenti olduğunu iddia ederken, bazıları da tam tersi Pontos’taki Trapezunta’nın ana kent olduğunu savundu durdu. Ancak son araştırmalar gösterdi ki, bu iki kentin arasında sadece adaşlık sözkonusuymuş. Arkadia’daki Trapezunta kenti, daha sonra yıkılarak harabe haline gelmiştir. Günümüzde sadece bazı arkeolojik kalıntıları (37° 26’52.17″ N – 22° 4’17.52″E noktasında) bulunmaktadır.

Halen teori aşamasında bulunan bir başka konu, Avusturyalı tarihçi Jakob Philipp Fallmerayer’in, Helenlere ait en eski arkeolojik kalıntıların Atina veya Peloponisos’ta (Mora yarımadası) değil, Trabzon’da aranmasını iddia etmesidir.


Arkadia’daki Trapezunta’dan kalıntılar

Tarih ve göçler

Dorların Yunan yarımadasını işgali
Tarih tünelinde ilerledikçe, bir zamanlar bugünkü Yunan coğrafyasının Kuzeyinde yaşayan Dorların Güneye doğru akınlar düzenleyerek (MÖ 12. yüzyıl), bu bölgede hakim olan Miken uygarlığını yıkıp burayı istila ettiğini görüyoruz. Bu istila sonrasında bölgeden yığınlarca insan, karşıda bulunan Ege sahilleri ve Anadolu’nun iç kesimlerine kadar yayılan bir göç yaşamak zorunda kalırlar. Bu zorunlu göçmenler, her gittikleri yerlerde irili ufaklı şehirler kurarlar. Bunlardan birisi de Miletos’tur (Bodrum’un kuzey kısmında bulunmaktaydı).  Zamanla, buradan Karadeniz’e doğru yeniden bir göç daha yaşanır. Böylece, Karadeniz sahilinde bulunan Sinope, Amasia, Amisos, Kotiora, Kerasus, Trapezus, vb. gibi koloni şehirler kurulur.

İran’daki Trabzonlular
İpek yolu döneminden beri Karadeniz’den İran’a doğru artarak gelişen bir ticaret söz konusudur. Bu yüzden hatırı sayılır miktarda ama ticaret amaçlı bir göç yaşanır. Böylece orada bir Karadenizli nüfus oluşur. Daha sonra İran taraflarında başlayan Müslümanlaştırma faaliyetleri yüzünden, bazı Karadenizliler Bangladeş, Hindistan ve Rusya’ya doğru göç etmek zorunda kaldılar.

Yıllar sonra (1910’lu yıllarda) Ukrayna, Gürcistan, Ermenistan, vb. gibi ülkelerde yaşayan bir grup Karadenizli, yeniden İran üzerinden Yunanistan’a gitmeyi tasarlamış yola koyulmuşlar. İran’a geldiklerinde, o zamanlar orayı görece yaşanabilir bulmuş ve yerleşmişler. Ardından gelen diğer göçmenlerle birlikte, İran’daki Karadenizli nüfus yaklaşık üç bin civarına yükselir. Bu insanlar daha çok İran’ın Rast ve Anzali (Bandar Pehlevi) kentleri civarında yerleşmişlerdi. Ancak Şahın devrilişinden sonra İran’daki Karadenizli nüfus hızla erimeye başladı. Yeniden Rusya, Azerbaycan, Kazakistan, vb. gibi ülkelere göç ettiler. Bu insanlara İran’da Parsi diyorlardı. Onlardan birisi olan işadamı Konstantinos Keletsekis, Şah zamanında ünlü bir iş adamı ve aynı zamanda Şahın da yakın dostuydu. Şah devrildikten sonra Yunanistan’a göç eden Keletsekis, 2009 yılında vefat etti. İran’da şu anda bilinen birkaç Rum, ufak bir kilise ve bir mezarlık mevcuttur. Orada kalan son Rumlarla yapılan röportajlarda, bazılarının aylardır Rumca konuşacak insan bulamadığı ortaya çıktı.


Iran’da bir Rum kilisesi

Girit adasındaki Trapezunte veya Trapezundan
Ege adalarına yönelik ilk Arap akınları Emeviler döneminde başlamıştı. Bu akınlar neticesinde Kıbrıs ve Rodos gibi adalar işgal edildi. Ardından Girit adasına sıra geldi. Emeviler döneminde Girit’e yapılan akınlardan bir sonuç elde edilemedi. Akınlar Abbasiler döneminde de devam etti.

Nihayet Halife Memun’un emri altında bulunan Ebu Hafs, MS 823’te 20 gemi ile Girit adasına akın düzenler. Bu akın sonucunda, birçok yerleşim yerini talan ederek geri dönmek zorunda kalır.

Ertesi yıl (MS 824), bu defa 40 gemi ile Girit adasına saldırırlar ve adayı ele geçirirler. Ada Araplar tarafından işgal edildikten sonra, buraya önemli ölçüde Arap ve Müslüman nüfus yerleştirilir. Hristiyan nüfus baskı altına alınır ve halk Müslümanlaştırılmaya çalışılır. Müslüman olmak istemeyenlerin bazıları dağlık bölgelere çekilirken, bazıları ya öldürülür ya da köle pazarında satılır. Öte taraftan Girit adasını elinden çıkaran Bizanslılar her ne kadar MS 825, 826, 902 ve 949 yılında Girit adasını geri almak adına akınlar düzenledilerse de başarılı olamazlar. Bu nedenle Girit, 136 yıl boyunca Arapların işgali altında kaldı. Girit adasının en karanlık dönemi bu dönem olarak bilinir.

MS 961 yılında Nikiforos Fokas’ın emrinde bulunan ordu Girit adasını tekrar Bizans’a kazandırır. Adada başkent Handaka’da (Sonradan Heraklia) sıkışan yaklaşık 200.000 civarında Arap öldürülür, bir o kadarı da esir alınır. Bu sırada, daha önce Müslümanlaştırılan bazı Giritliler tekrar eski dinlerine geri döner. Birçoğu da İslâm dininde kalmayı tercih eder. Bu arada Hristiyan Arapların sayısı da azımsanmayacak kadardır. Katliamlar sonucu büyük ölçüde nüfusu azalan Girit’e, başta İstanbul soylularından (Komnenoslardan), Trabzon ve Anadolu’nun değişik yerlerinden olmak üzere, binlerce göçmen aile getirilir. Böylece hem adanın nüfusu artırılır hem de demografik değişimi sağlanır.

Haçlı ordusunun 1204 yılında İstanbul’u ele geçirmesi ve talan etmesiyle, Girit Bizans’ın elinden tekrar çıkar. Adayı her ne kadar Cenevizliler işgal etmiş olsa da, 1211 yılında Venediklilerin eline geçer. Bu tarihten sonra Girit 440 yıl gibi uzun bir süre Venediklilerin hâkimiyetinde kalır.

I. Murat (Murad Hüdavendigâr) I. Kosova Savaşı (1389) sonrasında savaş alanını gezerken, bir Sırp askeri olan Miloş Obroneviç tarafından hançerlenerek öldürülür. Oğlu I. Beyazıd, Tahta geçer. Sırpları yener ve her yana büyük bir korku salar. Öyle ki, savaş sırasında hızlı davranışı yüzünden kendisine “Yıldırım” lakabı yakıştırılır. Yıldırım’ın korkusu Bizans’ın her yanına hızla yayılmaya başlar.

Aradan birkaç yıl sonra, Timurlenk (Timur) 1402’de İzmir’i de ele geçirerek halkını kılıçtan geçirmiş. Öte yandan batı’da destek ve ittifak arayışına çıkmış olan Emmanuil Komnenos, Venediklilerin duruşundan dolayı morali bozuk döner. Bu sırada Trabzon’a varan kötü haberler, halkta korku ve paniğe neden olur. Bu yüzden, Trabzon ve çevresinden birçok kişi, Venediklilerden izin alarak Yunan coğrafyasına yerleşmek isterler. Eskiden beri Trabzonlularla iyi ticari ilişkilerinin bulunduğunu bilen Venedikliler,  Trabzonluların bu isteğine olumlu yanıt verirler. Böylece, 9 Aralık 1395’te göç edecek Trabzonlulara Girit ve Evia adalarına yerleşmelerine izin verilir. Neticede, 10 Şubat 1414’te, Trabzon ve çevresinden sekiz yüz kadar aile Girit adasının doğusuna gelip yerleşir. Daha sonra Petra (Antik Siteia) ile Zakharinos arasında bulunan düz bir tepede, Trapezondan adında bir şehir kurarlar. Venedikliler o zamanlar bu şehre “Trapezonte” adını vermişler. Ancak ne ilgiçtir ki, huzur ve kurtuluş için anavatanlarından göç ederek Girit’e yerleşen bu Trabzonluları, kötü kaderleri burada da rahat bırakmaz. Barbaros’un ve Sarazenler’in (Sarecenus) 1538-1648 arasında adaya düzenledikleri saldırılar sonucunda, Trabzonluların kurduğu bu şehir yıkılır. Trabzonlulardan bazıları öldürülür, bazıları köle olarak alınır, bazıları da adanın değişik yerlerine dağılır.

Girit adası son olarak 1 Aralık 1913 yılında Yunanistan ile birleşerek mevcut Yunan coğrafyasının bir parçası haline geldi.

Trabzonluların şehir kurup yerleşmiş olduğu Girit adasında, 1931 yılında bir çiftçi tarlasını kazarken bulduğu ve Trabzonlulara ait olduğu saptanan tek başlı kartal, Herakleia Müzesine teslim edildi.


Girit adasındaki Trapezunta’dan kalıntılar

Karadenizlilerin Girit’teki yerleşim yeri sadece bu değil elbette. Burada, Heraklia bölgesinde bir de Kastamonitsa adında bir yerleşim yeri mevcuttur. Buranın ilk sakinlerinin de Kastamonulu oldukları bilinmektedir.

Hazır Girit ve Girit tarihinden söz etmişken, Heraklia’da doğup büyüyen (1395 – 1472) Trabzonlu bir bilim adamından söz etmeden geçmek olmaz. Bu bilim adamı, dönemin Avrupa’sında pek tanınmış bir kişidir. Bu ünlü Trabzonlunun adı, Gerogios Trapezuntios’tur (Trabzonlu Georgos). Georgios Trapezuntios, Heraklia’nın başpapazından dairesel yazı yazmayı öğrendi. Sonra 1416’da ünlü senatör Francesco Barbaro tarafından İtalya’ya davet edildi. İtalya’da bulunduğu süre içerisinde hem çalıştı hem de Guarino Veronese  ve Vittorino da Feltre’den Latince dersleri aldı. 1420’de Venedik vatandaşlığına geçti. 1426’da, kısa bir dönem için Vicenza’da Helence dersler verdi. Daha sonra Papa Eugenius I tarafından Roma’ya davet edildi ve ona Papalığın sekreterlik görevini verdi. Roma’da iken filoloji ve felsefe dersleri verdi. Ünü kısa zamanda İtalyanlar ve tüm Avrupalılar arasında yayıldı. 1427’de tekrar Venedik’e geçerek orada Helence ve Latince dersler verdi. Kısaca, döneminin en ünlü bilim adamı ve yazarlarından biri oldu.

Georgios Trapezuntios, bir ara Fatih Sultan Mehmet ile de yazışmıştı. Bu yazışmalar; Avrupalıların farklı bir toplum olduklarını, Osmanlı tebaasının birbirine benzediğini, Ortodoks Hristiyanlıkla İslâm karışımı yeni bir din icat edilmesi ve böylece farklılıkları ortadan kalkmış bir toplum yaratılabileceği fikrini içeriyordu. Bu yazışmaların bir bölümü o zamanki güvenlik güçleri tarafından ele geçirilmesiyle Trapezuntios bir ara hapse atıldıysa da sonra tekrar serbest bırakıldı. Trabzonlu bu bilim adamı 1472’de Roma’da vefat etti.

Trabzon’un fethinden sonra İstanbul’a götürülen Trabzonlular
Bilindiği üzere, Fatih Trabzon’u fethettikten sonra, saray ahalisinden bazılarını (800 kişi) İstanbul’a götürmek üzere yanına almış. Ayrıca, İstanbul’un daha kozmopolit ve daha rahat yaşanabilir olmasından dolayı, yıllarca bir yığın Karadenizli, bu kente göç etmek zorunda kaldı. Bunların ikinci ve daha sonraki nesilleri, kendilerini İstanbullu olarak bildi. Bu nedenle, hem Nüfus Mübadelesi öncesi hem de sonrası bu kentten Yunanistan’a göç eden veya zorla göç ettirilen İstanbulluların arasında önemli sayıda Karadenizli vardır. Hatta bunların önemli bir çoğunluğu Trabzonludur.

Karadeniz’den eski SSCB ülkelerine göç
Eski çağlardan beri bütün Karadeniz kıyıları boyunca Helenlerin varlığı söz konusu olduğundan, bu bölgelerle hem ticari hem emek alışverişi sürdürülüyordu. Özellikle Hristiyan nüfus, bu coğrafyada yaşayanlarla aynı din ve mezhebi paylaşıyordu. Bu nedenle, buralar bizim Karadenizliler için kapalı kutu değildi.

Fatih Sultan Mehmed İstanbul’u fethedince (1453), içlerinde bir yığın aydının da bulunduğu önemli bir kitle, bu şehirden Kafkaslara ve Rusya’ya doğru göç eder. Bu insanların pek çoğu Karadeniz kökenliydi. Dolayısıyla da arlarında pek çok Trabzonlu mevcut idi.

1762 yılında Gürcü çarı Heraklius II, Doğu Karadeniz’de bulunan madencileri, kendi maden ocaklarında çalışmaları için ülkesine davet etti. Bu nedenle, Trabzon ve Gümüşhane çevresinden sekiz yüz ailelik bir göçmen grubunun Gürcistan’ın Akhtala bölgesine gidip yerleştiği bilinmektedir.

Komşu coğrafyaya doğru Karadenizli göçü, Osmanlı-Rus savaşı (1768-74) sonrasında, Osmanlı tımar sahipleri ve derebeylerinin Hristiyan nüfus üzerinde uygulamaya başladığı baskılardan dolayı da yaşanmıştır. Bu göçler, 18 ve 19. yüzyıllarda da devam etmiştir.

Son büyük göç, herkesin de artık bildiği gibi; 1915-23 yıları arasında bütün Anadolu’da, özellikle de Karadeniz’de yaşanan korkunç ve trajik olaylar yüzünden gerçekleşmiştir. Bu göçlerin sonucunda, Ermenistan’dan Kırım’a kadar, eski SSCB ülkelerinde, Karadenizliler tarafından onlarca köy kurulmuştur. Ancak buralara yerleşen Karadenizlilerin önemli bölümü, Stalin zamanında Sibirya’ya kadar sürülmüş, onbinlercesi yollarda çeşitli nedenlerden dolayı can vermiştir. Sibirya’ya göç edenlerin bir bölümü, daha sonra eski yerlerine geri dönerken, bazıları da sağa sola dağılmıştır. Bu nedenle Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan, vb. gibi ülkelerde bile halen Trabzonluların ikinci ve üçüncü nesline rastlamak mümkündür.

Karadenizlilerin eski SSCB ülkelerinde en yoğun yerleştikleri bölge ve yerleşim yerlerinden bazıları; Stavropol, Krasnodar, Novorosisk, Odesa, Nikolaev, Krimea, Armavir, Gelincik, Soçi, Dağkestan, Terek, Kumban, Sohum, Essentuki, Kursavka, Mineralnye, Vladikavkaz, Tsalka, Tbilisi, Atzaria, Abkhazia, Sokhumi, vb. gibidir. Buralara yerleşen Karadenizlilerin toplam nüfusu, SSCB dağılmadan önce yaklaşık 655.000 civarında hesaplanıyordu. Sovyetlerin dağılışından sonra çıkan bağımsızlık talepleri ve bu doğrultuda çıkan sürtüşmeler, savaşlar sonucunda, özellikle 1989 yılından sonra bu sayının yarısından fazlası Yunanistan’a göç etmek zorunda kalmıştır.


İstanbul’a göç eden Trabzonlular
Binyıllardır hem Trabzon’dan İstanbul, hem İstanbul’dan Trabzon’a sürekli olarak bir git-gel yaşanmış olsa da, artık son zamanlarda sadece Trabzon’dan İstanbul’a doğru göç yaşanmaktadır. Bu kentte önemli ölçüde Karadeniz nüfusu mevcuttur. Ayrıca, toplu yaşadıkları yerleşim bölgeleri de bulunmaktadır. Eskiden göç edenler, gittikleri yerde yerli halk ile dışarıdan gelenler arasında zaman içinde erirdi. Bugün baktığımızda, buraya yerleşen Trabzonluların ancak ikinci ve en fazla üçüncü nesli Trabzon ile halen ilişkisini koruyabilmektedir.

Lozan Nüfus Antlaşması sonucu Yunanistan’a sürülen Trabzonlular
Lozan Antlaşması, dinsel temelde zorunlu nüfus mübadelesini içeriyordu. Bu doğrultuda, Yunanistan’daki Müslümanlar (Etnisitesi ne olursa olsun) Türkiye’ye, Türkiye’de bulunan Rum Hristiyanlar da Yunanistan’a göç ettirildiler.

Türkiye’ye göç eden Müslümanlar genelde Ege sahillerine yerleştirilirken, Yunanistan’a göç eden Karadenizliler, bu coğrafyanın Kuzey bölümünde kalan Makedonya bölgesinde bulunan Serres, Kilkis, Drama, Selanik gibi yerleşim alanlarına yerleştirildiler. Genelde dağlık bölgelere yerleştirilen bu insanların bir bölümü, dönemin kıtlık şartlarına fazla dayanamadılar. Şehirlere doğru göç ettiler.

Ardından 1943’de Alman işgali yaşandı. Yunanistan’da yaşayan Karadenizliler, kendilerini bir gölge gibi izleyen kötü kaderden kurtulamadı. Almanlara karşı en ciddi direniş, Karadenizliler ve Anadolu’dan gelen göçmenler tarafından gösterildi. Bu sırada önemli kayıplar verdiler.

Daha sonraları, kendisine iş ve aş bulmakta zorluk çeken bir yığın Karadenizli, zamanla buralardan da göç ederek, Avrupa, Amerika, Avustralya ve Kanada gibi çok uzak ve yabancı ellere gidip yerleşmek zorunda kaldı.

Bugün açısından bu ülkelerin başkentleri ve önemli şehirlerinde Karadeniz diasporasının önemli karakolları mevcuttur. Vatanından uzak yerlerde yaşayan bu insanların ikinci ve üçüncü nesli, kendi geçmişine ait kültürel yapısını, gelenek ve göreneğini, kurduğu dernek, vakıf, vb. gibi kurum ve kuruluşlarla devam ettirmeye çalışmaktadır.

Amerika Birleşik Devletleri ile Kanada’da New York, New Jersey, Boston, Chicago, Philadelphia, Canton, Lakewood, Montreal, Toronto, vb. gibi şehirlerinde dernekler ve bu derneklerin bir de federasyonu mevcuttur. Avrupa’da ise Berlin, Duesseldorf, Waiblingen, Nurnberg, Lüdenscheid, Strasburg, Paris, Kopenhag, Brüksel, Köln, Schorndorf, Stokholm, vb. gibi şehirlerde dernekleri ve Avrupa genelinde bir de federasyonları vardır.

Yunanistan’ın Güney kısmında bulunan Karadenizliler, her ne kadar adalar ve Mora Yarımadası’nda bulunan şehirlere az sayıda dağılmış olsalar da, genelde Atina ve çevresinde önemli yerleşim birimleri oluşturmuşlar. Bu yerleşim bölgelerinden bazıları başta Menidi, Kalithea, Sürmena, Aspropirğos, vb. Özellikle Menidi bölgesi, son olarak eski SSCB ülkelerinden gelen Karadenizlilerin neredeyse işgal ettiği bölgelerden biri durumundadır. Sokaklarında Trabzon Rumcasını güncel olarak duymak mümkündür.

Ayrıca, eski Sovyet ülkelerinden gelen Karadenizlilerden, bir kısmı Güney Kıbrıs’a da yerleştirildi. Orada da epey sayıda bir karadenizli nüfus mevcuttur. Bunların çoğu da Trabzonludur.

Günümüzde, Yunanistan genelinde yaklaşık olarak 400 civarında dernekleri ve Kuzey ve Güney ayrı olmak üzere iki adet de federasyonları bulunmaktadır. Yunanistan’daki toplam nüfusları da yaklaşık olarak 1,5 ile 2 milyon arasında olduğu tahmin edilmektedir. Özellikle Selanik kentinde ise, sokakta dolaşanların en az beşte biri Karadenizlidir ve bunların da önemli kısmı Trabzonludur.

Van, Hatay, İmroz, Kıbrıs, vb. yerlere göç ettirilen Trabzonlular
Bilindiği üzere, 1947 yılında Trabzon’un Sürmene ilçesinden İmroz adasına epeyce aile göç ettirildi.
Trabzon’un Çaykara İlçesinde 1965 yılında meydana gelen bir sel felaketi nedeniyle, Van’ın Özalp İlçesi’nin Emek ve Dönerdere Köylerine epey sayıda Çaykaralı yerleştirildi. Aynı yıllarda yine Çaykara civarından (Zeno, Fotinos, Siros gibi köylerden), Hatay’ın Kırıkhan İlçesine yerleştirilen aileler mevcuttur. Sel ve heyelan gerekçesiyle, 1973’te Çaykara İlçesinden epey bir nüfus alınarak, tekrar İmroz adasına götürülüp yerleştiridi. 1974 Kıbrıs savaşı sonrası yine Çaykara boğazından oraya göçmen olarak gönderilen önemli sayıda aileler mevcuttur. Bu ailelerin önemli bir kısmı Omorfo (Güzelyurt) portakal bahçelerinde çalışmaya giderler. Portakal toplama zamanında Omorfo’daki Portakal bahçelerine gidilse, kesinlikle Çaykaralı delikanlılara, genç kız ve gelinlere rastlanabilir.

Tabi ki her ne kadar bu göçlere sel ve heyelan gerekçe olarak gösterilmeye çalışılsa da, böyle olmadığını anlamak zor değil. Burada asıl amacın, Rumca konuşan ve Rum kökenli olan bu insanları götürüp Kürtlerin, Arapların, İmroz ve Kıbrıs Rumlarının arasına bir işgalci gibi yerleştirmek, böylece bir taşla iki kuş vurmaktı.

Türkiye’den Almanya’ya işçi olarak göç eden Trabzonlular
1960 sonrası Türkiye’den Almanya’ya ve daha sonra tüm Avrupa’ya yayılan işçi göçmenler arasında Trabzonluların yeri azımsanamaz. Neredeyse Trabzon kırsalında bulunan bütün köylerde yaşayan ailelerin bir veya birkaç üyesi, genelde Almanya ve Fransa’ya gurbetçi olarak gitmiştir. Köylüler arasında bu gurbetçiler “Alamancı” olarak anılırdı. Bu göçmenlerin ikinci ve üçüncü nesli artık yavaş yavaş vatanıyla ilgisini azaltmış olsa da, halen bir aidiyetleri mevcuttur.

Yukarıda izlerini sürmeye çalıştığımız Trabzonluların sağa sola ne kadar dağıldıklarını gördük. Bu çerçeveden baktığımızda “her yer Trabzon” gibi durmuyor mu? Bir zamanlar Moskova Belediye Bakanı Karadeniz kökenli olan Gavril Popof’un “her üç Rustan birisinin kanında Helen kanı mevcuttur” dediği gibi; ben de “Yunanistan’da her üç kişiden birinde Karadenizli kanı mevcuttur” desem abartmış olur muyum?

Buraya kadar Trabzonluların izini süremeye çalıştım. Ancak bir gerçek var o da şu; ben Trabzonluların izini sürerken, koca bir dünyada kayboldum…

Yazan: Vahit TURSUN

Kaynakça

– Documents inédits pour servir à l’histoire de la domination Vénitienne en Crète de 1380 à 1485, Paris – 1892.

-Sofia M. Sfiroera – Mitholoğia Ton Elinon.

-Yorgos Andreadis – Apo To Mitho Stin Eksodo.

-İlyas Karagöz – Mitolojide Doğu Karadeniz.

-Jac Ph. Fallmerayer – Trabzon İmparatorluğunun Tarihi – München 1827.

-Maliaris Pedia –  (Kollektif eser) O Pontos.

-Γιάννης Τσαλουχίδης – Β’ παγκόσμιο Συνέδριο Ποντιακού Ελληνισμού 31 Ιουλίου – 7 Αυγούστου 1988, Θεσσαλονίκη.

-Heraklia Müzesi (per. «Mison» Β’ 14.)

-Λουκία Πανάγη – Η Ανακατάληψη Της Κρήτης Από Τον Νικηφόρο Φωκά (961) Θεσσαλονίκη 2009.

– http://www.pontos-news.gr/article/129916/o-monokefalos-aetos-sti-siteia-tis-kritis-kai-i-pontiaki-poli-trapezonda

– https://kars1918.wordpress.com/2009/12/18/9-12-2009/

– http://anastasiosds.blogspot.gr/2011/11/blog-post_05.html

– http://anastasiosds.blogspot.gr/2011/11/blog-post_05.html

– http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=257558

– http://www.yesilalan.net/haber_detay.php?id=1024

– http://medlabsc.free-forums.biz/t746-topic

– http://www.balkanlar.net/forum/index.php?topic=23339.0;wap2

– http://en.wikipedia.org/wiki/George_of_Trebizond

– https://pontosandaristera.wordpress.com/2008/09/09/6-9-2008/

-http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%B5%CF%8E%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%A4%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%BF%CF%8D%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BF%CF%82

– https://mavropouloskostas.wordpress.com/%CF%80%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AC-%CF%87%CF%89%CF%81%CE%B9%CE%AC-%CF%81%CF%89%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%82/

– http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CF%84%CF%83%CE%B1_%CE%97%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%BF%CF%85


Yunanistan’ın Kerkira kentine götürülen Karadenizliler


Trabzon / Çaykara / Alithinos (Uzuntarla) köylülerinin göç ettirildiği Kıbrıs / Davlos (Kaplıca) köyü


Dorların Güney Yunan coğrafyasına akınları


Kıbrısta Karadenizlilere ait Kültür derneği


Çaykara’dan göçe dair yazan bir gazete


Kolchida Kralı Eitis’in kızı Media’nın Argonotlarla birlikte Yunanistan’a kaçışının tasviri


Kanada’da Karadenizlilere ait bir etkinlik


Trabzon / Çaykara’dan göç sırasında çekilen bir fotoğraf


İmroz adasına göç ettirilen Çaykaralılar


Argo gemisinin yapım aşamasının tasviri


Miletos’tan Karadeniz’e göç

KAYNAK

8.500 Gedanken zu “Trabzonluların izini sürerken

  1. Whilst our understanding of the genetic and environmental mechanisms that underpin this disease expands, further research is needed to understand how to optimise surgical sperm retrieval rates and also discriminate between those in whom spermatogenesis is present and those in whom spermatogenesis is absent. where to buy clomid online bodybuilding Clomid Clomiphene , which is sometimes used during IVF, is also notorious for causing headaches, dizziness, and nausea.

  2. Although you still reach sensual crawl, you force ejaculate quite itty-bitty or no semen. This is on called a fruitless orgasm. Retrograde ejaculation isn’t toxic, but it can justification male infertility. Treatment looking for retrograde ejaculation is mostly no greater than needed to renew fertility.
    Source: where can i buy cialis

  3. There are two chambers that hare the reach of your penis called the corpora cavernosa. Each contains a maze of blood vessels that form sponge-like spaces. When those blood vessels tone down and open, blood rushes middle of and fills them, causing the penis to engorge, creating an erection.
    Source: were can i buy cialis

  4. ED is when you regularly cannot get and board an erection. It may single happen in some situations – since instance, you may be competent to enter an erection when masturbating, but not when you’re with a partner.
    Source: tadalafil 10mg price

  5. How long does it take to buy sperm
    Erectile dysfunction is story of the men’s progenitive fitness disorders. It is cognized as an unfitness of men to attain erection during propagative commerce ordered if they are sexually excited. Other symptoms of ED are, either it remains championing a short while or does not surface at all. It is a repeated process. Erectile dysfunction is also called a classification of impotence. Powerlessness is a wide light and covers innumerable other men’s haleness sexual disorders like- unripe ejaculation, need of lustful desire, и так далее Erectile dysfunction does not presuppose implicate these problems. All these problems correlated to Erectile dysfunction can be cured with the mitigate of pill teva 5343 vs viagra and other online drugstore viagra medicines.

    Causes
    Erectile dysfunction does not be undergoing any definite cause. There are uncountable reasons behind its occurrence. It can be- natural reasons, your health problems, medicines you are entrancing, fervid reasons, и так далее Excuse’s deliver a look on ED causes in particular. Erectile dysfunction causes are- consequential blood stress, diabetes, loaded blood cholesterol, grit diseases (Parkinson’s disability and multiple sclerosis), surgery, subdued hormone levels, lifestyle factors (smoking and drinking) and others (urgency, anxiety, tension, be afraid, recession). Aging factors also outstrip to ED, but aging in itself is not a cause. Bellow testosterone levels also in some cases advantage to erectile dysfunction. Side effects caused past medications also net men unable in behalf of erection.

    But there is nothing to agonize about as treatments are to hand also in behalf of ED. A specific such convenient treatment representing ED is viagra over the counter cvs.

  6. Summary. Masturbation has wee to no direct effect on people’s workout performance. Although testosterone levels fluctuate directly after orgasm, the coppers is temporary and unseemly to affect a личность’s mortal fitness. Masturbation may spur the make available of endorphins and other feel-good hormones.
    Source: cialis otc

  7. And erectile dysfunction is unlikely to conclude without some treatment or lifestyle changes. Your store finally should see his health care provider everywhere erectile dysfunction. Erectile dysfunction is the unqualifiedness to realize or maintain an erection firm sufficiently on sex. It’s a routine problem.
    Source: cialis 10mg

  8. It’s like to your masses falling off a scar into a pile of tingling ecstasy. It’s a reason of hircine release that you discover yourself having no switch over and letting yourself withdraw because it’s upright too blame good. An earth-shattering female orgasm is chestnut of a kind.
    Source: tadalafil online canada

  9. How do you make a man love you only
    Erectile dysfunction is story of the men’s propagative fitness disorders. It is cognized as an ineptness of men to attain erection during propagative intercourse to if they are sexually excited. Other symptoms of ED are, either it remains in behalf of a dumpy while or does not come off at all. It is a repeated process. Erectile dysfunction is also called a type of impotence. Weakness is a encyclopedic point of view and covers multitudinous other men’s haleness sex disorders like- too early ejaculation, need of procreative longing, etc. Erectile dysfunction does not presuppose implicate these problems. All these problems interdependent to Erectile dysfunction can be cured with the helpers of order viagra online canada mastercard and other pills that work like viagra medicines.

    Causes
    Erectile dysfunction does not take any definite cause. There are multifarious reasons behind its occurrence. It can be- true reasons, your health problems, medicines you are delightful, fervid reasons, и так далее Let’s possess a look on ED causes in particular. Erectile dysfunction causes are- consequential blood weight, diabetes, favourable blood cholesterol, staunchness diseases (Parkinson’s disability and multiple sclerosis), surgery, subdued hormone levels, lifestyle factors (smoking and drinking) and others (urgency, desire, tension, fear, cavity). Aging factors also supervise to ED, but aging in itself is not a cause. Naughty testosterone levels also in some cases prompt to erectile dysfunction. Side effects caused close to medications also establish men unfit to save erection.

    But there is nothing to trouble close to as treatments are on tap for ED. One such convenient treatment as regards ED is how to get a viagra prescription.

  10. There’s no in the red and swift direction when it comes to how multifarious erections a person should get. People with penises participate in an ordinarily of 11 erections per day and three to five more each twilight, but every one is different.
    Source: cialis 10mg

  11. priligy and cialis assembly underway in midtown Manhattan, first lady Michelle Obama today retreated to Harlem with 49 wives of visiting heads of state and one official girlfriend, the domestic partner of French president Francois Hollande, for a tour and luncheon at the Studio Museum

  12. The mass is growing cialis vs viagra Perhexiline, benzene hexachloride 212; 225, beta human chorionic gonadotropin hormone, growth hormone, synthetic luteinizing hormone releasing hormone, anabolic steroids, and thyroxine 223 have been described as rare causes of idiopathic intracranial hypertension

  13. Blood samples for TK1 and mutational analyses were collected in K 2 EDTA tubes BD Bioscences and for CTCs count in CellSave preservative tubes Menarini, Silicon Biosystem at ET initiation T0, after 4 weeks of ET T1 and at time of progressive disease T2 Figure 2 cialis pills for sale

  14. Быстромонтируемые здания – это прогрессивные сооружения, которые отличаются большой скоростью установки и мобильностью. Они представляют собой строения, образующиеся из эскизно сделанных компонентов либо компонентов, которые могут быть быстрыми темпами собраны в месте строительства.
    [url=https://bystrovozvodimye-zdanija.ru/]Быстровозводимые каркасные здания[/url] отличаются податливостью также адаптируемостью, что дает возможность легко изменять а также переделывать их в соответствии с запросами клиента. Это экономически эффективное а также экологически долговечное решение, которое в последние годы приобрело маштабное распространение.

  15. Разрешение на строительство – это официальный документ, предоставляемый компетентными органами власти, который предоставляет доступ юридическое дозволение на запуск строительства, реабилитацию, основной ремонт или дополнительные сорта строительных процессов. Этот документ необходим для осуществления фактически различных строительных и ремонтных действий, и его отсутствие может повести к важными правовыми и финансовыми последствиями.
    Зачем же нужно [url=https://xn--73-6kchjy.xn--p1ai/]выдача разрешения на строительство[/url]?
    Правовая основа и надзор. Разрешение на строительство и реконструкцию объекта – это метод ассигнования соблюдения законодательства и стандартов в ходе становления. Удостоверение гарантирует выполнение правил и норм.
    Подробнее на [url=https://xn--73-6kchjy.xn--p1ai/]http://rns50.ru[/url]
    В окончательном итоге, разрешение на строительство и монтаж является важным инструментом, обеспечивающим соблюдение норм, гарантирование безопасности и устойчивое развитие строительной деятельности. Оно кроме того представляет собой обязательным этапом для всех, кто намечает строительство или реконструкцию объектов недвижимости, и его наличие содействует укреплению прав и интересов всех участников, вовлеченных в строительный процесс.

  16. Разрешение на строительство – это юридический документ, предоставленный государственными властями, который даёт возможность законное разрешение на работу на запуск строительство объектов, модификацию, основной реконструктивный ремонт или дополнительные разновидности строительной деятельности. Этот документ необходим для проведения почти различных строительных и ремонтных мероприятий, и его отсутствие может довести до важным юридическими и финансовыми последствиями.
    Зачем же нужно [url=https://xn--73-6kchjy.xn--p1ai/]чтобы получить разрешение на строительство необходимо[/url]?
    Законность и контроль. Разрешение на строительство и реконструкцию объекта – это путь поддержания соблюдения законодательства и стандартов в процессе создания. Позволение обеспечивает гарантии выполнение правил и норм.
    Подробнее на [url=https://xn--73-6kchjy.xn--p1ai/]http://rns50.ru/[/url]
    В итоге, разрешение на строительство и монтаж представляет собой фундаментальный инструментом, ассигновывающим правовую основу, гарантирование безопасности и устойчивое развитие строительной сферы. Оно более того является обязательным мероприятием для всех, кто намерен вести строительство или реконструкцию объектов недвижимости, и присутствие помогает укреплению прав и интересов всех сторон, участвующих в строительном процессе.

  17. Скоро возводимые здания: финансовая польза в каждой части!
    В нынешней эпохе, где секунды – доллары, скоростройки стали реальным спасением для экономической сферы. Эти современные сооружения обладают надежность, финансовую эффективность и быстрый монтаж, что позволяет им лучшим выбором для коммерческих мероприятий.
    [url=https://bystrovozvodimye-zdanija-moskva.ru/]Стоимость быстровозводимого здания под ключ цены[/url]
    1. Быстрота монтажа: Минуты – важнейший фактор в предпринимательстве, и скоро возводимые строения обеспечивают существенное уменьшение сроков стройки. Это преимущественно важно в ситуациях, когда требуется быстрый старт бизнеса и начать монетизацию.
    2. Финансовая эффективность: За счет совершенствования производственных процессов элементов и сборки на площадке, расходы на скоростройки часто уменьшается, по сравнению с обычными строительными задачами. Это обеспечивает экономию средств и достичь более высокой инвестиционной доходности.
    Подробнее на [url=https://xn--73-6kchjy.xn--p1ai/]www.scholding.ru[/url]
    В заключение, скоро возводимые строения – это отличное решение для бизнес-мероприятий. Они объединяют в себе быстрое строительство, бюджетность и устойчивость, что делает их наилучшим вариантом для предпринимательских начинаний, стремящихся оперативно начать предпринимательскую деятельность и выручать прибыль. Не упустите возможность сократить издержки и сэкономить время, выбрав быстровозводимые здания для вашей будущей задачи!

  18. Моментально возводимые здания: коммерческая выгода в каждом блоке!
    В современном мире, где часы – финансовые ресурсы, быстровозводимые здания стали истинным спасением для компаний. Эти современные конструкции обладают солидную надежность, финансовую экономию и ускоренную установку, что придает им способность идеальным выбором для бизнес-проектов разных масштабов.
    [url=https://bystrovozvodimye-zdanija-moskva.ru/]Строительство быстровозводимых зданий под ключ цена[/url]
    1. Ускоренная установка: Время – это самый важный ресурс в предпринимательстве, и быстровозводимые здания позволяют существенно сократить время монтажа. Это особенно выгодно в условиях, когда срочно нужно начать бизнес и получать доход.
    2. Экономия: За счет совершенствования производственных процессов элементов и сборки на площадке, финансовые издержки на быстровозводимые объекты часто оказывается ниже, по сопоставлению с традиционными строительными задачами. Это позволяет получить большую финансовую выгоду и получить лучшую инвестиционную отдачу.
    Подробнее на [url=https://xn--73-6kchjy.xn--p1ai/]www.scholding.ru[/url]
    В заключение, моментальные сооружения – это идеальное решение для бизнес-проектов. Они включают в себя эффективное строительство, финансовую эффективность и надежные характеристики, что обуславливает их первоклассным вариантом для компаний, ориентированных на оперативный бизнес-старт и извлекать прибыль. Не упустите шанс на сокращение времени и издержек, идеальные сооружения быстрого монтажа для вашего следующего проекта!

  19. Скорозагружаемые здания: коммерческий результат в каждой составляющей!
    В сегодняшнем обществе, где моменты – финансы, объекты быстрого возвода стали настоящим выходом для экономической сферы. Эти современные объекты включают в себя устойчивость, финансовую эффективность и быстрое строительство, что придает им способность лучшим выбором для разнообразных коммерческих задач.
    [url=https://bystrovozvodimye-zdanija-moskva.ru/]Быстровозводимые здания[/url]
    1. Быстрое возведение: Секунды – определяющие финансовые ресурсы в экономике, и здания с высокой скоростью строительства дают возможность значительно сократить время строительства. Это особенно ценно в моменты, когда срочно нужно начать бизнес и начать монетизацию.
    2. Финансовая экономия: За счет оптимизации производства и установки элементов на месте, затраты на экспресс-конструкции часто уменьшается, чем у традиционных строительных проектов. Это позволяет сократить затраты и достичь большей доходности инвестиций.
    Подробнее на [url=https://xn--73-6kchjy.xn--p1ai/]https://scholding.ru[/url]
    В заключение, моментальные сооружения – это идеальное решение для коммерческих инициатив. Они обладают молниеносную установку, бюджетность и повышенную надежность, что обуславливает их оптимальным решением для предприятий, ориентированных на оперативный бизнес-старт и гарантировать прибыль. Не упустите возможность сэкономить время и средства, превосходные экспресс-конструкции для вашего следующего начинания!

  20. Быстро возводимые здания: финансовая выгода в каждом строительном блоке!
    В сегодняшнем обществе, где минуты – капитал, сооружения с быстрым монтажем стали истинным спасением для бизнеса. Эти современные объекты включают в себя надежность, финансовую экономию и быстроту установки, что обуславливает их лучшим выбором для разнообразных предпринимательских инициатив.
    [url=https://bystrovozvodimye-zdanija-moskva.ru/]Быстровозводимые здания[/url]
    1. Срочное строительство: Секунды – самое ценное в предпринимательстве, и сооружения моментального монтажа позволяют существенно сократить время монтажа. Это особенно востребовано в условиях, когда требуется быстрый старт бизнеса и начать зарабатывать.
    2. Финансовая выгода: За счет совершенствования производственных процессов элементов и сборки на площадке, экономические затраты на моментальные строения часто снижается, по сопоставлению с традиционными строительными задачами. Это способствует сбережению денежных ресурсов и получить лучшую инвестиционную отдачу.
    Подробнее на [url=https://xn--73-6kchjy.xn--p1ai/]www.scholding.ru[/url]
    В заключение, моментальные сооружения – это первоклассное решение для бизнес-проектов. Они включают в себя быстрое строительство, финансовую выгоду и долговечность, что обуславливает их первоклассным вариантом для предпринимательских начинаний, желающих быстро начать вести бизнес и извлекать прибыль. Не упустите шанс экономии времени и денег, оптимальные моментальные сооружения для ваших будущих инициатив!

  21. Наши ателье предлагают вам шанс воплотить в жизнь ваши самые авантюрные и творческие идеи в секторе домашнего дизайна. Мы осуществляем на создании текстильных штор со складками под по индивидуальному заказу, которые не только подчеркивают вашему обители неповторимый стиль, но и подчеркивают вашу индивидуальность.

    Наши [url=https://tulpan-pmr.ru]шторы плиссе на раму[/url] – это комбинация изысканности и функциональности. Они формируют комфорт, фильтруют свет и консервируют вашу личное пространство. Выберите материал, оттенок и украшение, и мы с с удовольствием сформируем шторы, которые как раз подчеркнут стиль вашего дизайна.

    Не ограничивайтесь стандартными решениями. Вместе с нами, вы сможете разработать занавеси, которые будут гармонировать с вашим собственным предпочтением. Доверьтесь нашей команде, и ваш съемное жилье станет уединением, где всякий деталь выражает вашу особенность.
    Подробнее на [url=https://tulpan-pmr.ru]портале sun-interio1.ru[/url].

    Закажите портьеры со складками у нас, и ваш съемное жилье изменится в рай дизайна и комфорта. Обращайтесь к нам, и мы содействуем вам воплотить в жизнь ваши собственные фантазии о совершенном внутреннем оформлении.
    Создайте свою особенную историю внутреннего оформления с нашей командой. Откройте мир перспектив с занавесями со складками под по заказу!

  22. Наши цехи предлагают вам возможность воплотить в жизнь ваши самые смелые и творческие идеи в области внутреннего дизайна. Мы фокусируемся на создании портьер со складками под по индивидуальному заказу, которые не только подчеркивают вашему дому неповторимый стимул, но и подчеркивают вашу уникальность.

    Наши [url=https://tulpan-pmr.ru]тканевые плиссе[/url] – это смесь изыска и функциональности. Они создают поилку, фильтруют свет и консервируют вашу конфиденциальность. Выберите субстрат, оттенок и отделка, и мы с удовольствием сформируем текстильные панно, которые точно выделат натуру вашего интерьера.

    Не ограничивайтесь обычными решениями. Вместе с нами, вы будете в состоянии создать текстильные шторы, которые будут сочетаться с вашим собственным вкусом. Доверьтесь нашей фирме, и ваш съемное жилье станет территорией, где каждый деталь говорит о вашу личность.
    Подробнее на [url=https://tulpan-pmr.ru]https://sun-interio1.ru[/url].

    Закажите занавеси со складками у нас, и ваш дом переменится в оазис дизайна и комфорта. Обращайтесь к нашей команде, и мы поддержим вам воплотить в жизнь ваши собственные иллюзии о идеальном интерьере.
    Создайте свою личную историю интерьера с нами. Откройте мир альтернатив с гардинами плиссированными под заказ!

  23. Эффективное теплоизоляция внешних стен — комфорт и бюджетность в семейном коттедже!
    Согласитесь, ваш жилье заслуживает высококачественного! Теплосбережение обшивки – не исключительно решение для сбережения на отопительных расходах, это вложение средств в удобство и прочность вашего помещения.
    ✨ Почему утепление с нашей компанией?
    Мастерство в своем деле: Наша – профессионалы своего дела. Наша команда заботимся о каждой отдельной, чтобы обеспечить вашему зданию идеальное теплоизоляция.
    Затраты теплоизоляции: Мы все ценим ваш бюджет. [url=https://stroystandart-kirov.ru/]Цена м2 утепление фасада дома[/url] – начиная от 1350 руб./кв.м. Это вложение средств в ваше комфортабельное будущее!
    Энергосбережение: Забудьте о теплопотерях! Материалы, которые мы используем не только сохраняют тепловую атмосферу, но и дарят вашему домовладению новый уровень уюта энергоэффективности.
    Сделайте свой жилище теплым и уютным и стильным!
    Подробнее на [url=https://stroystandart-kirov.ru/]интернет-ресурсе
    [/url]
    Не оставляйте свой жилище на произвол судьбы. Доверьтесь нашей бригаде и создайте комфорт вместе с нами-специалистами!

  24. Эффективное термоизоляция облицовки — удобство и экономичность в своем здании!
    Согласитесь, ваш дом заслуживает превосходного! Тепловая изоляция обшивки – не исключительно решение для экономии на отопительных расходах, это вложение средств в комфорт и надежность вашего жилья.
    ? Почему теплосбережение с нами?
    Мастерство в своем деле: Наши специалисты – опытные. Наша команда заботимся о каждом аспекте, чтобы обеспечить вашему жилищу идеальное тепловая изоляция.
    Стоимость услуги утепления: Наша компания ценим ваш финансы. [url=https://stroystandart-kirov.ru/]Услуги по утеплению стен снаружи стоимость работ[/url] – начиная с 1350 руб./кв.м. Это вложение в ваше уютное будущее!
    Энергосбережение: Забудьте о утечках тепла! Используемые нами материалы не только сохраняют тепловую атмосферу, но и дарят вашему зданию новый стандарт энергоэффективности.
    Сделайте свой жилище тепловым и стильным!
    Подробнее на [url=https://stroystandart-kirov.ru/]официальном сайте
    [/url]
    Не передавайте свой домовладение на волю случая. Доверьтесь нам-профессионалам и создайте тепло вместе с нами!

  25. Boostaro increases blood flow to the reproductive organs, leading to stronger and more vibrant erections. It provides a powerful boost that can make you feel like you’ve unlocked the secret to firm erections

  26. Neotonics is an essential probiotic supplement that works to support the microbiome in the gut and also works as an anti-aging formula. The formula targets the cause of the aging of the skin.

  27. FitSpresso stands out as a remarkable dietary supplement designed to facilitate effective weight loss. Its unique blend incorporates a selection of natural elements including green tea extract, milk thistle, and other components with presumed weight loss benefits.

  28. Dentitox Pro is a liquid dietary solution created as a serum to support healthy gums and teeth. Dentitox Pro formula is made in the best natural way with unique, powerful botanical ingredients that can support healthy teeth.

  29. FitSpresso stands out as a remarkable dietary supplement designed to facilitate effective weight loss. Its unique blend incorporates a selection of natural elements including green tea extract, milk thistle, and other components with presumed weight loss benefits.

  30. ProDentim is a nutritional dental health supplement that is formulated to reverse serious dental issues and to help maintain good dental health.

  31. Gorilla Flow is a non-toxic supplement that was developed by experts to boost prostate health for men. It’s a blend of all-natural nutrients, including Pumpkin Seed Extract Stinging Nettle Extract, Gorilla Cherry and Saw Palmetto, Boron, and Lycopene.

  32. GlucoTrust is a revolutionary blood sugar support solution that eliminates the underlying causes of type 2 diabetes and associated health risks.

  33. EyeFortin is a natural vision support formula crafted with a blend of plant-based compounds and essential minerals. It aims to enhance vision clarity, focus, and moisture balance.

  34. Amiclear is a dietary supplement designed to support healthy blood sugar levels and assist with glucose metabolism. It contains eight proprietary blends of ingredients that have been clinically proven to be effective.

  35. GlucoCare is a natural and safe supplement for blood sugar support and weight management. It fixes your metabolism and detoxifies your body.

  36. SynoGut is an all-natural dietary supplement that is designed to support the health of your digestive system, keeping you energized and active.

  37. Glucofort Blood Sugar Support is an all-natural dietary formula that works to support healthy blood sugar levels. It also supports glucose metabolism. According to the manufacturer, this supplement can help users keep their blood sugar levels healthy and within a normal range with herbs, vitamins, plant extracts, and other natural ingredients.

  38. Introducing FlowForce Max, a solution designed with a single purpose: to provide men with an affordable and safe way to address BPH and other prostate concerns. Unlike many costly supplements or those with risky stimulants, we’ve crafted FlowForce Max with your well-being in mind. Don’t compromise your health or budget – choose FlowForce Max for effective prostate support today!

  39. Neurodrine is a fantastic dietary supplement that protects your mind and improves memory performance. It can help you improve your focus and concentration.

  40. Metabo Flex is a nutritional formula that enhances metabolic flexibility by awakening the calorie-burning switch in the body. The supplement is designed to target the underlying causes of stubborn weight gain utilizing a special “miracle plant” from Cambodia that can melt fat 24/7.

  41. TropiSlim is a unique dietary supplement designed to address specific health concerns, primarily focusing on weight management and related issues in women, particularly those over the age of 40.

  42. Herpagreens is a dietary supplement formulated to combat symptoms of herpes by providing the body with high levels of super antioxidants, vitamins

  43. Nervogen Pro, A Cutting-Edge Supplement Dedicated To Enhancing Nerve Health And Providing Natural Relief From Discomfort. Our Mission Is To Empower You To Lead A Life Free From The Limitations Of Nerve-Related Challenges. With A Focus On Premium Ingredients And Scientific Expertise.

  44. Serolean a revolutionary weight loss supplement, zeroes in on serotonin—the key neurotransmitter governing mood, appetite, and fat storage.

  45. Elevate your vitality with Alpha Tonic – the natural solution to supercharge your testosterone levels. When you follow our guidance, experience improved physical performance

  46. AquaPeace is the most in-demand ear health supplement on the market. Owing to its natural deep-sea formula and nutritious nature, it has become an instant favorite of everyone who is struggling with degraded or damaged ear health.

  47. ReFirmance is an outstanding lift serum that highly supports skin firmness and elasticity, smooths the presence of wrinkles, and provides deep rejuvenation properties.

  48. HoneyBurn is a 100% natural honey mixture formula that can support both your digestive health and fat-burning mechanism. Since it is formulated using 11 natural plant ingredients, it is clinically proven to be safe and free of toxins, chemicals, or additives.

  49. EyeFortin is a natural vision support formula crafted with a blend of plant-based compounds and essential minerals. It aims to enhance vision clarity, focus, and moisture balance.

  50. Puravive introduced an innovative approach to weight loss and management that set it apart from other supplements. It enhances the production and storage of brown fat in the body, a stark contrast to the unhealthy white fat that contributes to obesity.

  51. Prostadine is a dietary supplement meticulously formulated to support prostate health, enhance bladder function, and promote overall urinary system well-being. Crafted from a blend of entirely natural ingredients, Prostadine draws upon a recent groundbreaking discovery by Harvard scientists.

  52. The Quietum Plus supplement promotes healthy ears, enables clearer hearing, and combats tinnitus by utilizing only the purest natural ingredients. Supplements are widely used for various reasons, including boosting energy, lowering blood pressure, and boosting metabolism.

  53. With its all-natural ingredients and impressive results, Aizen Power supplement is quickly becoming a popular choice for anyone looking for an effective solution for improve sexual health with this revolutionary treatment.

  54. Claritox Pro™ is a natural dietary supplement that is formulated to support brain health and promote a healthy balance system to prevent dizziness, risk injuries, and disability. This formulation is made using naturally sourced and effective ingredients that are mixed in the right way and in the right amounts to deliver effective results.

  55. Island Post is the website for a chain of six weekly newspapers that serve the North Shore of Nassau County, Long Island published by Alb Media. The newspapers are comprised of the Great Neck News, Manhasset Times, Roslyn Times, Port Washington Times, New Hyde Park Herald Courier and the Williston Times. Their coverage includes village governments, the towns of Hempstead and North Hempstead, schools, business, entertainment and lifestyle. https://islandpost.us/

  56. Уважаемые Друзья!
    Предоставляем вам последнее моду в мире декора интерьера – шторы плиссе. Если вы рассчитываете к идеальности в всякой странице вашего жилища, то эти гардины будут прекрасным решением для вас.
    Что делает шторы плиссе столькими уникальными? Они объединяют в себе в себе лоск, функциональность и практичность. Благодаря эксклюзивной постройке, новым материям, шторы плиссе идеально подходятся для всякого пола, будь то светлица, спальня, плита или рабочее место.
    Закажите [url=https://tulpan-pmr.ru]плиссе на окна в москве[/url] – создайте уют и красивость в вашем доме!
    Чем завлекают шторы плиссе для вас? Во-первых, их индивидуальный образ, который дополняет привлекательность и элегантность вашему дому. Вы можете выбрать из различных текстур, цветов и подходов, чтобы выделить уникальность вашего дома.
    Кроме того, шторы плиссе предлагают обширный спектр функциональных вариантов. Они могут регулировать уровень сияния в пространстве, защищать от солнечных лучей, обеспечивать секретность и создавать комфортную атмосферу в вашем жилище.
    Мы интернет-ресурс: [url=https://tulpan-pmr.ru]tulpan-pmr.ru[/url]
    Мы поможем вам выбрать шторы плиссе, какие безупречно подойдутся для вашего дизайна!

  57. Мы коллектив SEO-специалистов, занимающихся увеличением трафика и улучшением рейтинга вашего сайта в поисковых системах.
    Мы преуспели в своей деятельности и готовы поделиться с вами нашими знаниями и опытом.
    Какие преимущества вы получите:
    • [url=https://seo-prodvizhenie-ulyanovsk1.ru/]нужно продвижение сайта сео[/url]
    • Анализ всех аспектов вашего сайта и разработка уникальной стратегии продвижения.
    • Оптимизация контента и технических аспектов вашего сайта для максимальной эффективности.
    • Регулярное отслеживание и анализ результатов, с целью постоянного улучшения вашего онлайн-присутствия.
    Подробнее [url=https://seo-prodvizhenie-ulyanovsk1.ru/]https://seo-prodvizhenie-ulyanovsk1.ru/[/url]
    Уже много клиентов оценили результаты: рост посещаемости, улучшение рейтинга в поисковых запросах и, конечно, увеличение прибыли. Мы можем предоставить вам бесплатную консультацию, для обсуждения ваших потребностей и разработки стратегии продвижения, соответствующей вашим целям и бюджету.
    Не упустите возможность повысить эффективность вашего бизнеса в интернете. Обратитесь к нам немедленно.

  58. ivermectin safety, containing ivermectin, has been researched for its efficacy in controlling parasitic infections in captive exotic mammals like lemurs and kangaroos. By targeting parasites such as ticks and mites, ivermectin contributes to the overall health and well-being of these animals housed in zoos and wildlife sanctuaries.

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert